Pelle Ekholm bevisade att ”alla kan vinna”

Sopen 2023 spelade under blöta former. Regn, regn och åter regn. Trots det så spelade bröderna Ekholm och främst Pelle en ypperlig golf. Särskilt med tanke på deras handicap. Pelle fick som de flesta av oss vet en Stroke hösten 2022 och har jobbat sig tillbaka till en riktigt, riktigt bra form.

Hans Hcp har naturligtvis höjts radikalt efter stroken och hans tidigare mycket långa, ofta djäkligt sneda slag, har bytts mot korta och raka. Närspelet har ju alltid varit bra. Vi som bettade hade inte en aning om Pelles omställning av spel förutom brodern Janne som spelat några rundor med Pelle och som således satsade några kr på just sin käre bror. Hängde du med?

Sopstart på Sventofts brygga
Många nyheter var det i år. En var att vi startade Sopen med grillade hamburgare, vin och öl bland alla fiskeredskap i Sventofts sjöbod och att Jens bjöd på äkta löjromstoast som förrätt. Vad jag minns så beslutades det att det skulle bli en tradition. I vart fall var det en mycket lyckad start på Sopen.

Körförbud på Holma
Holma Gk, där Sopens första deltävling skulle spelas hade bilförbud på grund av allt regn. Efter lång och noggrann överläggning beslöt tävlingsledningen, Claes och Gebben, som i övrigt skötte allt alldeles utmärkt, därför att Bröderna Ekholm skulle få spela Skaftö Gk två dagar eftersom de båda måste ha golfbil. Ett beslut som var lite förhastat. Pelle kom in på 43 p och Janne på 36 p. Tydligen hade det regnat mindre på Skaftö än på Holma. Och så körde de bil. Och spelade från Rött, som lär bli den nya tävlingsklassen.

Tre bästa 9-hålen
Vi skulle i årets Sop räkna de tre bästa 9-hålen eftersom vi endast spelade två dagar. De bästa 9-hålarna på Holma var Claes och Jens som hade 19 poäng ut och Lars Hanson 19 hem. Bra spelat i regnet.
Blöta och glada över att dagens spel var till ända såg vi fram mot middagen på NH5 i Lysekil. Det var också smaskens. Naturligtvis. En annan nyhet för i år var att vi redan klockan 2200 tog färjan hem och att det blev ett lugnt efterspel. Har det med åldern att göra?

Blöt Skaftöbana
Regntunga skyar mötte oss på Skaftö Gk som snabbt övergick till att släppa loss allt de hade i sig. Blöta blev vi. Genomblöta. Även bröderna som åkte bil. Men de lyckades ändå hålla ihop spelt riktigt bra. Själv var jag tvungen att köpa nya golfskor på grund av att sulan lossnat på vänsterskon. De nyinköpta skulle vara helt vattentäta men inte. Mina gamla som jag tänkt reklamera fick inte åka med hem för de spred en odör av det värre slaget och det var billigare att slänga skorna i färjelägrets papperskorg än att sanera Maritas nya fina elbil från stanken. Djäkla lim att lukta!

Handicap avgjorde
Det var svårt att hålla ihop för flera av oss. Men de i täten höll sig bra. Förstaplatsen var naturligtvis svår att nå. Men i övrigt var prispallen öppen och inbjudande. Till slut blev spelarnas Hcp helt avgörande.
Kvällen avslutades med röda skaldjur i Brygghuset och en stor, gedigen prisutdelning till vinnarna och till oss andra.
Vinnare i Sopen 2023: Ulf Pelle Ekholm! Otrolig prestation eftersom han aldrig tidigare varit i närheten till prispallen. Det krävdes tydligen en Stroke för att nå toppen. Rehabiliteringen har gjort underverk. Och slutat röka har han gjort. Han som tidigare tände en cigarett på varje tee. Jens Forsell, som alla hade satsat på, kom på andra plats och Lars Hanson kom trea efter tre stabila regnrundor varav två Skaftös blöta bana. Nämnas måste väl också att Janne Ekholm kom på en hedrande 4e plats med samma antal poäng som Lars och Jens. Hcp var avgörande för placeringarna efter Pelle.
Ser redan fram emot nästa år då även vi 70plussare får gå från röd tee och åka bil. Eller hur tävlingskommittén? som vi naturligtvis tackar för ett mycket bra arrangemang med god mat och dryck. Det enda jag saknar var bra spel. Men nästa år då…!

Sopen 2023
1 Pelle Ekholm
2 Jens Forsell
3 Lars Hansson
/
Ludde